11.11.09

Poézie na internetu


Protože vím, že zvláště široký pro poezii dýchá, pracuje a velmi mnoho obětuje, posílám zajímavý odkaz. V předminulém Respektu jsem našel článek věnovaný blogu jistého Kučery. V článku stojí:

„Chtěl jsem to postavit na hlavu. Obrátit to naruby,“ říká básník Vojtěch Kučera (1975) o tom, proč se po dvou knižně vydaných sbírkách rozhodl vytvářet tu třetí prostřednictvím internetu (nehybnost.blogspot.com).

Celý článek si můžete přečíst z pirátského pdf, které je ke stažení ZDE (1,8 mega).

6 komentářů:

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Na mě to dýchá snobským přístupem k umění. Šokujícně na internetu udělat něco statického je asi tak obsažné, jako na prázdný list napsat písmeno. Jistě je to zajímavý pohled, ovšem jeho realizace je dosti bez nápadu, bez zásahu můzy. Nebýt tuny slov o světech za, neprohlédl by do těchto světu skrze toto dílo nikdo. Dostal jsem se i k básním sestavených z více než jednoho slova (nehybnost), ty odhalují relativně vytříbený cit pro jazyk a pro to nešlapat uplně vedle... snad sem tam i cit pro obraz, odvahu mluvit mimo pravidla sdělnosti... ale všechny tyto nástroje poezie, o kterých si je tak očividně autor vědom, že jsou nástroji poezie, nic moc neodpracovávají. Jednou kopou hlínu z díry ven, podruhé z hromady do díry. Patos který nevede odnikud nikam a svátí to na tajemnou zazrcadlovost - která je stejně vypůjčená, jako ostatní nástroje této poezie.

dlouhý řekl(a)...

supr široký! Já věděl, že nám to osvětlíš...

No nerikal sem vám kámové, že je dobrej?!

Široký, měl by si začít psát drtící kritiky a někde hodně viditelně je uveřejňovat!

] . [ řekl(a)...

Vidím, pánové, že v tom máte jasno...

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Ono to zas takové jasno není. Jednak zde vedeme řeči hospodského typu, tedy bez nějakého hlubšího zkoumání střílíme od boku, a druhak dlouhého chvála je jen ironickou pózou, kterou odhalí jen zasvěcený. Raději si kup pivo a poď nám od boku říct, jakže to je.

dlouhý řekl(a)...

jojo, já totiž širokým pohrdám a poezií opovrhuji

Tomáš Gabriel řekl(a)...

ovšem vlastní názor na věc zase dlouhý nemá, to pr!