12.05.08

levný Buster Keaton


O víkendu jsme se s bystrozrakým zúčastnili archivního semináře věnovaného grotesce. Nemůžu tvrdit, že bychom byli až takovými fanoušky grotesky před začátkem semináře. A taktéž jsme se jimi asi ani nějak nestali během semináře.

Nevím. Prostě jsme shlédli Laurela s Hardym, Chaplina, šlehačkové dorty, honičky, šlupky od banánů. Bystrozraký vše vesměs sledoval zpoza zavřených víček.

Jeden z umělců nás ale oslovil. Buster Keaton. Vážný muž bez úsměvu. Viděli jsme jeho povedený film Frigo plave za povedeného doprovodu Těch syčáků. Nejsem si jist, ale mám dojem, že v dílech tohoto pána je toho jaksi víc, než kde jinde. Respektive předpokládám, že v nich bude víc. Neviděl jsem totiž krom plovoucího Friga nic.

V současné době Bustera Keatona nabízí levné knihy za 29 korun. Na jejich keatonovském DVD není bohužel ani jeden z filmů, které sám Keaton považoval za nejlepší. Totiž Frigo plave a Frigo na mašině. Škoda.

Levné knihy nabízí Friga v balóně pospolu s dalšími drobnými scénkami (jednou z nich je Frigo staví dům, což by širokého, ale v současné době hlavně bystrozrakého, mohlo velmi zajímat). Jistě to bude také zábava.

Vyzývám tedy bratry a sestry vyhnance: nakupte Bustera a pokochejte se jeho rezignovaným výrazem tváře. Ten člověk byl velký umělec. To je jisté.

3 komentáře:

Tomáš Gabriel řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tomáš Gabriel řekl(a)...

Buster je krásný muž, v tom obličeji je cosi z onoho světa, je-li.

dlouhý řekl(a)...

ba ba, je-li, Buster tam šéfuje.