02.11.08

IKEA na Hromádce, puntíkovi padesátiny a IKEA vs puntík




Smířený spor o IKEU sice už lehce zaprášil čas, zůstala však slibovaná přehlídka IKEI na Hromádce. Nadešel na ni čas právě v den puntíkova padesátého prodaného výrobku, který tu zámek spolu se širokým oslavil mohutným úklidem. Hip hip huráá!

Pojměme prohlídku trochu odborně designérsky (inspirováni Bydlením je hra a Jak se staví sen, které zámek s oblibou sleduje (lze sledovat na internetu!) a trochu osobně angažovaně a zastavme se u každé položky.

Položka první - Ikea v koupelně a na toaletě



Zde Ikea velmi levně vyřešila problém poličky na šampóny a mýdla, kterou jsme nechtěli vrtat do kachliček (přece jenom nám to tu nepatří), ale zároveň potřebovali velmi nutně, protože se jedná opravdu o pidi koupelnu. Zároveň opět velmi levně v porovnání s jinými možnostmi vyřešila problém tyče na nezbytný koupelnový závěs a konečně velmi elegantně a ke spokojenosti oka nabídla i onen koupelnový závěs.

Položka druhá - Ikea v ložnici



Zde jsou využity ikeové prvky již dříve zakoupené a bez skrupulí zámkem odtáhnuté z bývalého pokoje z Pendrova. Jedná se o hit Ikei - bakelitový stolek za tři stovky obalený jakože březovou jakožedýhou. Na stolku jsou opět kdysi dávno zakoupené kalíšky na svíčky, tehdy tuším po deseti korunách (iracionalizace racionalizace) a nad postelí rám, který ovšem zámek hodnotí opravdu vysoko, protože se mu opravdu líbí. Povšimněme si, že unifikovaný ikea design rozzařuje ručně dělaný polštářek (jedná se o dárek) a běhoun z obchůdku Malého Tibetu, tedy též ruční práce. A konečně i rám doplňuje s rafinovanou strohostí vnitřní pojetí samotného obrázku.

Položka třetí - Ikea v kuchyni



Zde jsou drobné předměty, které jsou v domácnosti potřeba. Některé přišly na Hromádku jako dárek do bytečku (praktické strouhátka s plastovými miskami - jednoduchý a geniální nápad a zároveň dobře provedený - misky mají dole protiskluzovou udělátko, bylo myšleno i na toto - bod pro Ikeu). Zbytek předmětů jsme pokoupily sami - velké sklenice jedna po devíti korunách - ta cena opět nejde na rozum, tak málo nestojí ani materiál. Na fotce chybí korkové podložky pod horké hrnce - levné a velmi praktické a často využívané.



Ikea se na předchozí fotce podepsala pouze hodinami, které zámek pořídila si k narozeninám jako dárek od babičky a tedy... jsou skvělé. Nejdříve jsme prošli běžná hodinářství a v tomto bodě se Ikei co se týče poměru vzhled a cena nic nevyrovnalo.
Ale co se týče židlí - tedy nábytku, který s námi půjde celý život a na kterým budeme každodenně sedávat, na Ikeu jsme se podobně jako radotínští nespolehli. Na konec stojí za upozornění rádio a poličky - obé po zámkově prababičce - v nich se odráží slovo autenticita, kouzlo, atmosféra, duch času, útulno - tedy pojmy, které se v Ikei koupit nedají.

A když jsme v kuchyni a jelikož se pomalu blížíme do chodby a obyváku zastavme se ještě u ledničky:


Na ní se zabydlela továrníkovic rodinka z Fleru od kvítečkové (http://www.fler.cz/zbozi?id=50372).

A protože puntíkovi se před Vánocemi daří a protože nám do života vstoupila finanční jobovka v podobě nutné opravy auta (částku tentokrát raději neprozrazujme, protože je to šílené), došel Zámek k názoru, že nechť jak buď a že je potřeba se nezhroutit a udělat si radost a že puntík vydělává na zdravotní a s tím a už vůbec s ničím víc se nepočítalo, tak je potřeba se odměnit a odměnit také širokého, aby měl lepší pracovní podmínky, když je takový šikovný pracant - takžééé:

Položka čtvrtá - Ikea v obýváku:


Takže puntík pořídil zámkovi a širokému poličku, opět bakelitovou jakožebřezovodýhovou, ovšem ladící s konferenční stolkem opět odtáhnutým z pendrova a zároveň plně poskytující komfort pro širokého šanony se smlouvami a jinými potřebnými záležitostmi. Ikea vyřešila poličkou i řešení prostoru za stolem a uvolnění stolu od tiskárny. Je možné vidět i poměrně designově velmi pěkná křesílka také z Ikei zapůjčená z Pendrova, dokud se nezmůžeme na nějakou kvalitní a praktičtější rozkládací sedačku.

a

Položka pátá - Ikea v chodbě



Zde je to zrcadlo a věšák, které vybral puntík právě v Ikei. Obojí spojuje velmi dobrá cena, ale i dobrá účelnost. Zároveň je zde vidět nejkvalitnější a nejlepší kousek nábytku na Hromádce a sice botěnka - kvalitně dřeveně dýchovaná a částečně dřevěná, prostá, leč účelná a designově nadmíru navýši - pochází od Kyzlinka (www.kyzlink.cz) a Husováci jsou na ni náležitě pyšní.

Suma sumárum - Ikea to na Hromádce pěkně ovládla a jedním z hlavním důvodů, proč je to právě ona, je cena. Kdyby to šlo, zřejmě bychom dali ve většině případů přednost něčemu jinému, kdyby to šlo opravdu hodně dobře, tak bychom dali přednost něčemu jako je Kyzlink, takto však "ikea NAVŽDY".

6 komentářů:

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Nemohu než souhlasit, to vše opravdu máme z ikei, které jinak tolik láme. Ta kyzlinková boťěnka, to je opravdu skvost. Když se na ni člověk nejen podívá, ale opravdu ji otevře a prozkoumá veškeré její náležitosti od řešení zavěšení, přes způsob otvírání jednotlivých částí, přes celkovou koncepci k celkové koncepci, musí uznat, že design je víc, než za co jej vydává ikea. Tento malý kousek nábytku je funkčně dotažen v tolika jiných směrech, než jen ve vizuální funkci, že jej musím obdivovat. Samozřejmě jsme si jej nekoupili, takovýto kousek je pěkně drahý, dostal se k nám darem přes Zámkovu milou sestřičku, která v kyzlinku pracuje. Chci říci, že dobrý pocit z designu nesmí končit interakcí s ním, skříň nesmí být supr jen do chvíle oteveření, židle jen dokud si na ni nesednu. Ale kdo na to má furt šetřit, žejo. když mu vedejdou tlumiče.

dlouhý řekl(a)...

boha hošku.. odešly tlumiče..to se rači ani neptam, kolik to stoji.. Uf..

Ten kyzlink mne zaujal.. na jeho stránkách je ovšem trochu neprakticky krásný flash a katalog žádný... nechybí ovšem adresa pražské pobočky... ale asi se neodvážím dovnitř.. bych se bál.. ale vlastně mám radost z toho, že jednou k vám dojedem, takže si třeba i šáhnu vlastní dlaní a konečně pochopím, co je to kvalitní nábytek.

Díky za procházku bytem.. máte ho veliký.. neskonale veliký proti našemu radotínskému vyhnanství...

A puntíku, gratuluji k padesátému prodanému artefaktu!

ps: škoda, že ikea neprodává boudy pro psy

Anonymní řekl(a)...

Stránky kyzlinka jsou v rekonstrukci, ale prý snad už brzo budou hotové. Dělají nejen přímo nábytek, ale hlavně realizace interiérové i projekty domů atd.

Byt je veliký i malý zároveň :o) My tu totiž tak pět let určitě stvrdnem a nebudem tu sami, budou tu kromě Berti asi aspoň dvě ratolesti, tak abychom se sem všici vešli... Zatím to jde, jen člověk vyleze z vany a nemůže se ani otočit a na záchodě mlatí hlavou a koleny do dveří, ale ostatní části jsou plně dostačující až prostorné (prozatím).

P.S.: S doplňky pro zvířata IKEA určitě přijde, dřív nebo později... Doufejme že dřív, než nám Béďa rozkouše svoje místečko.

dlouhý řekl(a)...

Ach! Dívám se na ty fotky znovu a znovu a vzdychám a kňučím. Je to neskutečně krásné! Béďovi se ze vší té nádhery musí točit hlava.

princezna řekl(a)...

ten poslední komentář napsala princezna, ne dlouhý.
To jen tak pro pořádek.

Anonymní řekl(a)...

Béďa s tím není úplně spokojený - snaží se to neustále vylepšovat, hlavně okousávat nohy, aby byly užší a jako svou hlavní povinnost na Hromádce si vzal vyndávat podložky pod těma nohama - má radši když se nábytek na nerovné podlaze kejve, prý je to tak lepší.