20.01.08

Být tak do hodiny srnkou


Tvá slova sedí jako přibitá, drahá spoluputovnice po tomto nuzném světě. Vzlet duše propůjčil ti také vzletu slova, kolmo saháš po cíli nejvyšším. S úctou ktvému náhledu a s pochopením, načrtnu možnou konkurenční vizi, ve snaze sraziti ceny smyslu života na únosnou míru a nikterak ti nedopřáti monopolu patetického.


Hoj přírodo, ty dítě milostného propojení vesmíru a zemských skal, jaký mají smysl životy rostlin a zvěrstev ze kterých sestáváš? Žít. Zní to tak banálně, materialisticky, ale není právě život tím, co nikdo nedovede rozumově a materiálně vysvětlit? Není život sám, definicí duše? Je něco vznešenějšího, než život - rozumějte povznesenějšího nad vše? Ach praběda těžko. Ale! Sic! Hle smysl života, ach.


Náhodou mám elektrotechnickou průmyslovku a tak vím, že smysl není nic jiného, než úhel vektoru, než vznešeněji řečený směr. Celý život směřujeme. Jsme bytosti hystorické, nezapomínáme s druhým dechem dech první, pamatujeme si, že jsme na tomto místě již notnou chvíli a tak je nám hloupé, když cítíme nudu z nedostatku změny. Život? Ten je. Chtěli bychom ale, aby nás nenudil, aby se měnil. A smrti se bojíme, chceme jen život, který se mění, ale ne na smrt.


A rozum, jak ten rozčiluje! Neustále potřebuje něco chápat, prvních pár let, než vyrosteme, se mu skutečně neuvěřitelné množství bludů a blbostí poddává. Ale život? Tomu se nechce, nechápe ho nikdo, kdo si nemyslí, že cítit znamená chápat. Já dím že říci, že život potřebuje smysl, směr, je rouhání a slepota. Jako bychom chtěli dát směr vývoje dokonalé kružnici, která by se měla stát něčím kružnicovějším - čistě z trapného pocitu, že kružnicí již je. Život není smysl, ale důvod, proč udržovat své tělo a psychický stav v kondici - abychom totiž nebyli rušeni v jeho prožívání.


Smrt je fakt, je blbá - toť vše. Život po smrti je, když z těla člověka vyroste stromeček. Vždyť všechna hmota našich těl je složena přesně z toho, co jsme snědli. Jsme chodící hromada chemicky uprvených snídaní, obědů, večeří a svačin - nadaná něčím naprosto přesahujícím jakékoli pozemské "smysly života": životem. Strach ze smrti je věcí spíš lidského ega, které se děsí, že navždy zapomene, co chce, než něčím byť jen dotýkajícím se samozřejmosti, s jakou příroda hnojí a krmí jedněmi těly těla jiná.


A dost možná, že život má v sobě úplně všechno, i šutr a vakuum, liší se jen jeho schopnost projevit se v dané formě za daných okolností. Jako třeba když polární žába na zimu zmrzne a zjara se po rozmrznutí probudí. Když by tohle nějaký ze smrti zoufalý člověk přijal a uvěřil by, že jakmile „umře“, tak z něj život nevyprchá, že bude defakto žít věčně a jednou se jeho současné molekuly stanou tu jelenem, tu vrbou, tu živým, leč nečinným čedičem či vápencem v nějaké skále – kdyby byla pravda, že smrt není, že existuje jen změna aktivity a funkce podobná rozdílu mezi tím, jestli čumím do blba nebo hraju fotbal, asi by to na jeho strachu z již neexistující „smrti“ nic nezměnilo.


Než by se většina jeho tkání dostal do srnky, dubu, či dokonce do mozkové tkáně osobnostního centra v předním laloku nějakého jiného člověka, trvalo by to hrozně let! Ta nuda! Smrt je nuda. Potřeba „smyslu života“ je jen převlečený strach z nudy a dlouhého čekání na příležitost v koloběhu života. Ten ze smrti vystrašený člověk, kterým jsme všichni, a který se této prodlevy tolik bojí, by byl totiž rázem mnohem klidnější a smířenější, kdyby věděl, že jeho veškerý tělesný život bude součástí nějakých živých rostlin, zvířat a lidí třeba do dvou hodin po smrti. Jinak řečeno: Že ztratím vlastní ego je sice fakt nezvyk a škoda, ale jestli mi zaručíte, že hned po smrti budu srnka, tak tedy dobrá. Hlavně ne šutr, ten by mě k smrti nebavil.

3 komentáře:

dlouhý řekl(a)...

Dlouhý, prosim tě, vem jeden odstavec po druhém... z každého vyber ta nejzlatější slova a udělej báseň: kolik odstavců, tolik veršů.

já to prostě nepochopil.... ale sem hrozně vyčerpaný, to je tedy pravda, a nemám taky čas....

podle mě se musí škrtat, hrozně škrtat...

princezna řekl(a)...

dlouhý, neposlouchej ho, je zblblý z práce s V. D. - ten taky má pocit, že se musí škrktat, hrozně škrtat. Udělal mi ze všech článku poloviční články...; nic neškrtej.

A ještě něco, tohle vás možná zaujme: jdu zítra na kolokvium z "filmu", budem se tam bavit o textech, které jsme napsali k vybraným dokumentům. No, možná už jste to pochopili, ale pro unavené a vyčerpané: já jsem učiteli zaslala jako svůj příspěvek zde uveřejněný text "Co si myslí holčičky..." Je to teda úlet, jsem zvědavá, co na to řekne.

dlouhý řekl(a)...

aj... ano, já sem unavený jak mimino. Nevim.. jednou možná někde jinde se sejdeme