09.09.09

Odpočívej v pokoji Rodino a zdraví a jiní


Všude po světě se zavírají časopisy. Právě teď tento osud potkal RAZ. Pláču nad tím hlavně proto, že jsem o prázdninách připravil redesign, který by tenhle titul konečně nakopl a taky proto, že jsem musel vyhodit grafika, kterého jsem vůbec nechtěl vyhazovat. No škoda slov.

Jak můžete číst ve výkřiku na obrázku nahoře _ Nedostatek překvapení a inovace u mainstreamových titulů hrál významnou roli v jejich úspěchu, teď ale přispívá k jejich pomalému úpadku.

Tahle moudrá věta cosi znamená, na něco navazuje.... bohužel zbytek článku, z něhož je vytržená, nemám. Nezbývá mi tedy než si o ní přemýšlet po svém a pozvat k tomu přemýšlení i ostatní vyhnance.

Podnikat v časopisech je blbej nápad. Jak zjišťuji od lidí kolem sebe, prodělečný je i Respekt - časopis mých snů. Časopis, který je pro mě synonymum úspěchu. Nelze se tedy divit úmrtí malé hnidy, která se jměnuje RAZ. Od začátku to byl blbej nápad, ale to necháme stranou.

Jak se dělá časopis? Vždycky se někdo sebere, vezme na sebe zodpovědnost a "vymyslí" ho. Přijde s nějakou tou šokující představou, inovativním nápadem. Najde díru na trhu. A práce je hotová. Inovace spočívá v tom hledání díry, případně vymyšlení nového mixu, který tu ještě nebyl. Dál se v inovativnosti jít nesmí! To pozor! Časopis musí vypadat stejně jako všechny ostatní, texty musí být stejný, články musí být stejný atd.. vždyť experimentování se zavedenýma postupama, jak psát článek, by čtenáře zmátlo. A dělat originální grafiku je taky blbost, vždyť přece naše čtenářky jsou krávy: můj šéf při navrhování (bohužel nerealizované) titulky RAZU například otevřeně kalkuloval s tím, že si v trafice časák čtenářky SPLETOU s Ženou a život, případně jiným zavedeným časopisem.

Například: na filmovce jsme s bystrozrakým viděli časopis Sanquis, časopis o umění a o zdraví. Článek o malíři vedle článku o menopauze, vše ozdobené geniálním podtitulem "Zdravý životní styl je umění". Zkrátka jseme viděli neuvěřitelný paskvil, kdy opravdu každý zůstane hledět a nevěří svým očím. I prosté lidi napadají otázky typu: Pro koho to je? Inovace se vyčerpala promixováním zavedených formátů. Samotný obsah, samotné texty, jsou stejné.

Tedy postupy vytváření nových časopisů, případně rozvoje zavedených titulů stojí na zlatém pravidle, které zní: Hlavně nic příliš neměnit, hlavně čtenáře nepřekvapovat. Výše zmíněná citace mluví o tom, že tahle filozofie nejspíš začíná selhávat. Lidé začínají být vůči časopisům slepí a lhostejní (snad až natolik, že si jsou schopní nějaký časopis koupit v trafice omylem), což znamená, že se o ně ve skutečnosti nezajímají. Cestou ven by možná mohla být odvaha a kuráž dělat něco zcela jiného. Doopravdy inovovat a to nikoli grafiku, ale to co je v časopisech opravdu ztuhlé. Totiž obsah, textové formy. Zbavit se zaručených pravd typu: každý ženský časopis musí mít horoskop a křížovku. Zkusit překvapovat.

Ps: Jako zapřísáhlý Respekťák nečtu Reflex, ale mam dojem, že aspoň na titulkách se právě tenhle časák snaží v poslední době šokovat.. viz Rath jako Hitler apod., prý je to snad práce nového šéfredaktora, který se zjevně ničeho nebojí. Asi je to dobře.

6 komentářů:

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Milý dlouhý, pěkně ses nám zamyslil, jen co je pravda, není lyž pravda. Navrhuji, abys článek trochu více standardizoval a publikoval v kafi ;-) To samozřejmě myslím jako vtipp, tu standardizaci... a zároveň jako poždavek.

princezna řekl(a)...

Jo, je to pravda, vydávat časopisy není nic lehkého, zkusila jsem to v páté třídě s mou spolužačkou Martinou Pazderskou, která teď studuje práva,a nevyšlo to. Nebýt toho, že táta Martiny nám ty časopisy vytiskl v práci (je soudce, může si to dovolit), asi bychom museli vyhlásit bankrot.
Pokoušely jsme se náš časopis naplněný křížovkama a vtipama prodávat ve třídě asi za čtyři koruny, ale nikdo to moc nechtěl, zmetci blbí! A my jsme s tím měli tolik práce.
Myslím, že jsme vydaly jen jedno číslo, a pak to skončilo. Jo, vydávat časopisy, to není nic veselého.

dlouhý řekl(a)...

Milá princezno, vím o tobě leccos, ale o této smutné kapitole jsem nikdy neslyšel. Jaká hořká ironie osudu, že svým vzděláním jsi odsouzená doživotně rozličné časopisy dělat....

široký můj, myslím, že tento text není k otištění. Myslím, že musím trochu dozrát.

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Houby dozrát, normálně to publikujem jako komentář. Ten nemusí být přínosný, jako nějaký ultračlánek. Možná bych to mohl zeditnout na dvoutřetinový rozsah ještě proti té současné úpravě, aby to bylo komentářovější. Do sloupečku. A vůbec bys mohl ze světa časopisů psát komentáře.

Milá princezno, tvá bezparalelní hystora mne dojala. Já bych ti ty čtyři kačky určitě dal i když na střední jsem býval švorc. Mám nápad, jak váš koncept zábavního časopisu pozměnit - v duchu dlouhého článku. Křížovky i vtipy by byly kompletně originální, brain-made. Tak by se jmenoval i tento časopis Brainmade

dlouhý řekl(a)...

Nic takovýho, pokud mám mít nějaký text o časopisech, musím ho přepsat..radikálně přepsat. Výše publikovaný kousek je jen taková blitka.

Časopis Brainmade promyslíme.

Jinak bych rád poukázal na to, že Princezna to z nás všech v ranku nezávislých časopisů dotáhla nejdál. Neustrnula na levelu pdf občasníku. Rovnou a zostra šla do tištěné formy... a to prosím na základce.

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Hned zítra obešlu všechny soudce. A ty, dlouhý, pěkně ten článek přepiš, ať máme taky jiné žánry. Udělej z toho takovou glosu nebo co.