05.10.09

Neville Brody, legenda po letech vrací úder



Jak známo, stávám se čím dál větším úchylem na časopisy. Bystrozraký však zůstává na svém. Stále stejně přízemní, stále stejně nepoučitelný. Odmítá tleskat a sklánět hřbet před dílem velikána. Že prý ani kdyby to bylo zadarmo, válelo se to na ulici, prý ani pak by tohle neprolistoval. Nechci utrácet váš čas nějakým vysvětlováním, kdo je ten Brody a proč vrací úder, protože to asi zajímá asi jen mě.. no ale prostě... dávám k posouzení. Přijde vám tohle jako šit?

Arena Homme+ Magazine Issue 32 "Popaganda" from Research Studios on Vimeo.

7 komentářů:

dlouhý řekl(a)...

nikdo se nevyjadruje..
copak nevidíte na tom videu, jak ten časopis šustí? jak hezky se papír chová, copak vás nesvrbí ruce? ..o urovni graf zpracování, fotkách atd nemluvě.

V dnešní době mají časopisy smysl jen pokud maximálně dbají na kvalitu zpracování, na kvalitu tisku, na perfektně zvolený paoír, neotřelé techniky tisku, epesní materiály.. jen takto se dá bojovat s webem a jinejma digi.

nemyslíte?

puntík řekl(a)...

... mně trošku přijde, že je to velmi podobné... ten styl těchto "svrbících" časopisů... jakože ano ano ano... ale čekala bych spíš ANO... aby to bylo jiné, úplně jiné než cokoli

... jo a když teď si tu tak přemýšlím, tak mě napadá, jestli ono do toho boje by se nemělo počítat také s tím obsahem, protože ten se pořád většině lidí v digi podobě těžko čte... že to by mohlo být pro takové kvalitní časopisy stéblem... hodně dlouhého kvalitního textu, tak kvalitního, který je schopen čovek číst jen na papíře... a proto si ten časopis koupí... protože tam... v něm se píšou dějiny..

dlouhý řekl(a)...

jasny, mas pravdu. Řekl bych, že s nástupem webu to není až tak slavný a ono drcení se tolik nekoná... snad jen v oblasti denního tisku, kterýmu konkurují zpravodajské servry.

protože
1. ono totiž na webu není moc kvalitních článků. Blogy jsou producenty spíše žvatlání než opravdu přínosných textů. A pak je tu to omezení v délce textu, kterej de učíst z obrazovky. V tomhle časopisy ze svých pozic nemusely slevit ani ň. Na web prostě kvalitní texty nikdo nedává. (Při vší úctě k časopisu Kafe)

2. podobné je to i s obrazovou apod. stránkou věci. Na webu si nikde takovouhle "krásu" prohlédnout nemůžeš. Není pro to ani médium pokud vim. Módní časopisy s dokonalýma fotkama budou vždy papírový. Ona je ta produkce fotek totiž příšerně drahá.

3. samozřejmě převaha papíru je v kvalitě pokoukáníčka atd.. skvěle se to čte, fotky jsou krásně ostré a ještě si to celý můžeš vzít do postele k listování.

podtrženo sečteno: web je proti časopisům ve spoustě směrů pozadu. Vydavatelé si to uvědomují a přes jakési pokusy o tvoření online časopisů jsou teď, pokud vím, všichni zase zpátky na zemi a o tom, že papír je správné médium nepochybují.

Avšak: web hraje v životě lidí obrovskou roli, začínají se probírat informacema po způsobu webu. Navykají si na jiné postupy, vytváří se u nich jiné chování a návyky. (co do ztráveného času může být poměr web : časopis tak 10 : 1) je tedy třeba aby se časopisy bály.. není asi úplně jasný čeho, ale měl by se bát. Čělit musí právě tím, co je jejich předností, tady supr texty, supr grafickým a řemeslným zpracováním a také tím, že tak skvěle šustí a způsobují ve čtenářích spoustu taktilní a čert ví jakých vjemů.

Tomáš Gabriel řekl(a)...

No je to tedy zásadní věc, tyhle grafiky časopisů v kontextu webových mediálií. Souhlasím s puntíkem v tom, že mi ta dokonalost připadne tak trochu "stejná", něco jako když jxr dnes maluje kubismus či co. Je to přesně to, čemu my milovníci kvalitního designu rádi říkáme kvalitní design. Text je sám o sobě jistě trochu předurčující a kreativitu omezující. Ale vyžívání se ve vytváření takových těch velkýma písmenama psaných polí textu mi přijed ohrané. Jistě nádhera, ale ne nějaký umělecný újezd - design osedlaný můzou se zastaralou verzí inspirace. No a potažmo k tomu obsahu. Tenhleten homouš mnebo jak se to překládá je časopis na houby docela, co se týče čtení - žádný tam skoro neni. Je to ten případ prezentace fotek žeano, já vim a jo... má to hodně do sebe. Rozhodně víc než tiskárna, která za 1000kč cartridge cytiskne nějakých 50 fotek na papíry za 500kč. Nebo monitor žejo. No ale abych neodbíhal, dáme si jiné téma: Co respekt a jeho nová vloha? Koupil jsem si poslední číslo a uvnitř našel cosi růžového...???

dlouhý řekl(a)...

OU.. s tim respektem mě nestraš.. na něm nelze nic vylepšit.. mam si ho koupit? a tak nějak tomu stanout tváří v tvář?

K casopisum: mam dojem, že ste furt nepochopili že ten homouš a podobny veci sou supr..ale nechme.. treba vam to casem budu umet lepe osvetlit..

Tomáš Gabriel řekl(a)...

ono je fakt že každé umění z venku vypadá jako "stejné", ale často je to jen tím, že to je prostě vypracovaný žánr, ve kterém se mistři jenjemně pohybují. V poezii je to jasné... sonet jako sonet... dadaista jako dadaista... realista jako realista... komunista jako komunista. A přitom jsou tam hloubky. Na homouše pliju s vědomím, že možná neoprávněně - to už je ta moje čecháčkovská povaha. apropo dlouhý bys mohl nakoupit několik exemplářů takovýchto ultrakousků a udělat v hospodě nějakou šou komparační. Mělo by stačit navštívit letiště

dlouhý řekl(a)...

no jasny.. ja homouše taky nevidel nazivo..jen usuzuju z toho, že to dělal ten Brody.. on je totiž fakt jednička, takže není pochyb, že to udělal pozoruhodně...

co je s tim respektem? mam to kupovat?

mimochodem, jestli chcete neco vedet, tak: Nejlepší časopis na světě je Babylón