31.10.09

Halloween


>>The kids are trick or treating, the parents wait on the street with their iPhones. Another beautiful New Yorker cover by Chris Ware.<<

Právě vymýšlím pro jeden nejmenovaný kulturní, podzemní časopis titulní stranu a říkám si, že je to zvláštní práce... koukám se kolem a přemýšlím....

Každopádně hodny obdivu jsou titulní strany New Yorkeru. Vyhrávají pokud vím pravidelně hlavní ceny v nejrůznějších závodech o nejlepší titulku. Mají v sobě kus velmi jemného vtipu a velký výtvarný cit.

V našich poměrech může konkurovat pouze Respekt s Reisenauerovými kresbami. Avšak New Yorker je podle mě stále o koňskou délku napřed. Důvodem je podle mě předvidatelnost Respekťáckých obálek, které jsou tak nějak vždycky stejné, že ano. Styl kreseb je perfektní, ale neměnný. Humor je vždy lehce drsný. Je to něco, o čem všichni víme, že to je dobré, líbí se nám to, ale nestojí to už dávno za řeč. Při vší kráse Resenauerovy titulky nepřekvapují.

Proti tomu New Yorker nemá v titulních stranách takovou jednotnost.. mění se styly, výtvarníci. Vtipy jsou oproti Respektu o dost jemnější a chytřejší (kolik titulek Respektu stojí prostě na karikatuře obličeje a nějakém více méně urážlivém nápise?). Zdá se to možná zvláštní, ale Halloweenská titulka mě šokovala, překvapila, dostala. Je to něco, s čím se chci dělit.... a taky tak činím.

Různé titulky New Yorkeru viz ZDE.

PS: je to nefér, že biju do Respektu, je tím nejleším co máme a prave sem koukal na novy cislo a to ma velmi vtipnou titulku. Respekt je proti všemu ostatnímu.. řekněmě Reflexu a Týdnu o 7 lig kvalitnější a perfektnější. Takže aby bylo sprevedlivo na světě: Reflex a Týden sou šit šit šit šit šit.

4 komentáře:

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Když se tak dívám na titulky toho ňůjorkru, říkám si, jestli ono to není tka, že západní svět má na stole takových respektů, jako my - myslím obsahově - několik na výběr. V českých poměrech poměrně nepředstavitelné - respekťáci jsou solitéři. Investigativci v mf píšou do šitské mf. Reflex je pražácky kůl, ale rozhodně nemá respekt. Apropo... četl jste někdo posledních pár let reflex? já ne

dlouhý řekl(a)...

No nečetl nečetl, viděl, listoval, ale nečetl. V poslední době mě ale Reflex štve (společně s týdnem) vytvářením koláží na titulku. Jedno období to byl stále dokola paroubek s topolánkem. Tyhle fotošopárny nesnášim... podle mě jsou tak nějak všeobecně překonané, ale hlavně v Reflexovic podání sou ty věci navíc hnusný svým jednoduše urážejícím tónem. Jakoby chtěly celý národ čechů potěšit tím, že na titulku dají prvně prase s tváří Paroubka a za druhé pod to ještě napíší "paroubek je prase". Tohle jsou prostě postupy Blesku a bulváru vůbec... no a jak jsem řekl výše, to samé činí Týden, který chápu jako kulhajícího epigona Reflexu.

Jinak ano: na západě je to ráj, týdeníků zaměřených především na kvalitu textů... u nás jsou "seriózní" týdeníky jen tři, myslim. Pak tu jsou víkendové přílohy deníků.. ty snad též za cosi stojí... aspoň graficky je to vesměs dobrá práce, mam dojem. Ale dlouho sem už nic ani nelistoval.

Tomáš Gabriel řekl(a)...

A co živel? graficky... koupil sis ho vůbec?

dlouhý řekl(a)...

nekoupil..ale koukal sem... nekoupil.. chyba....

ted abych se stydel a nekam utikal a poridil ho za jakoukoli cenu...

i kdyz ja sem ted nejak zvrhle ve fázi, kdy me uz mene zajimaji graficke experimenty a kreace ....
a vic mi zajima normalni služebný grafický design... ono totiž potlačit grafiku do pozadí a nechat ji správně makat je dost tezky. Viz treba tohle: http://www.smashingmagazine.com/2008/02/11/award-winning-newspaper-designs/