03.10.08

Vyhnanci vědy

Seznam laureátů letošních Ig Nobel Prizes
(trpce žertovných verzí nobelových cen):




ARCHEOLOGIE: Astolfo Gomes de Mello Araujo a José Carlos Marcelino za důkaz, že pásovci mohou poškrábat archeologické vykopávky.

BIOLOGIE: Marie-Christine Cadierguesová, Christel Joubertová a Michel Franc za objev, že blechy žijící na psech skáčou výš než ty, co žijí na kočkách.

EKONOMIKA: Geoffrey Miller, Joshua Tyber a Brent Jordan za objev, že exotické tanečnice vydělávají víc, jsou-li na vrcholu plodného období.

FYZIKA: Dorian Raymer a Douglas Smith za matematický důkaz, že prameny vlasů nebo prakticky čehokoli jiného se nevyhnutelně musejí zacuchat.

CHEMIE: Sheree Umpierreová, Joseph Hill a Deborah Andersonová za objev, že Coca-Cola zabíjí spermie. Cena se ovšem dělí a dostali ji také C.Y. Hong, C.C. Shieh, P. Wu a B.N. Chiang za důkaz, že to není pravda.

KOGNITIVNÍ VĚDA: Tošijuki Nakagaki, Hirojasu Jamada, Ryo Kobajaši, Acuši Teró, Akio Išiguro a Agota Toth za objev, že améby dokážou řešit rébusy.

LITERATURA: David Sims za svou studii "Ty bastarde: Narativní výzkum zkušeností s urážením v rámci organizací."

MEDICÍNA: Dan Ariely za demonstraci faktu, že drahé falešné léky jsou účinnější než levné falešné léky.

MÍR: Švýcarský federální etický výbor nehumánní biologie a občané Švýcarska za přijetí právního principu, že rostliny mají svou hrdost.

VÝŽIVA: Massimiliano Zampini a Charles Spence za demonstraci faktu, že jídlo chutná lépe, pokud má lepší zvuk.

3 komentáře:

dlouhý řekl(a)...

tak jsem se právě velmi pekně pobavil.. je to skvělé. Apropo.. nezískal kdysi přesně tutéž nobelovku nějaký černokněžníkův kamarád.. vědec regulérní pracující v německu... nějaké výzkumy o mikroorganizmech při pobřeží.. něco s přílivem..nevim, už si to nepamatuji.
jinak :):):):):):):ú

Tomáš Gabriel řekl(a)...

Mám dojem, že jo, že byl naštvanej, že chtěl tu velkou. Ale myslim že to mělo co dělat s epilepsií nebo schyzofrenií a počítači a telepatií ;-)

dlouhý řekl(a)...

jojo..jakože silou vůle můžeš ovlivnit program, co náhodně generuje čísla..nebo tak něco.. no prostě síla.. treba nám to černokneznik osvěží, už dlouho nic nepravil.